Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?

Anne en haar broertje Sam spelen vaak bij hun lieve oude buurvrouw Nel. Als buurvrouw Nel op een dag ziek wordt en overlijdt, gaat Anne op ontdekkingsreis. Ze gaat mee naar de condoléance, de afscheidsdienst en de begrafenis. Anne heeft veel vragen. Die worden door de uitvaartverzorger, de moeder van haar klasgenootje Pien, beantwoordt tijdens een excursie van Anne's klas naar het uitvaartcentrum. Ook buurman Henk -de weduwnaar-  vertelt over hoe hij het verlies van zijn vrouw verwerkt.

'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?' is een kinderboek met illustraties dat in verhaalvorm helder en eerlijk vertelt over alles wat er gebeurt als mensen sterven. Het neemt kinderen mee in de voor hen onbekende wereld van de dood, waarvan ze vaak -bewust of onbewust- op afstand worden gehouden. Het boek kan worden voorgelezen aan jonge kinderen. De wat oudere kinderen kunnen het zelf lezen. Veel vragen, die de meeste kinderen normaal gesproken hebben, worden in dit boek beantwoord. En voor eventuele vragen wordt de opening gegeven om die te stellen.

Het idee om dit boek te schrijven ontstond toen Marcel Kalter in 2010 zijn eigen moeder verloor en zijn kinderen moest uitleggen wat er allemaal gebeurde. Hij had in die periode intensief contact met uitvaartverzorger Brenda Siebrand-Koper, die onder de indruk was van Marcel's schrijfkunsten - hij schrijft teksten voor rouwkaarten en advertenties. Marcel: 'In onze gesprekken hadden wij het over de impact die een overlijden op kinderen heeft en hoe lastig het is om alles wat er gebeurt op een goede manier aan kinderen uit te leggen. Brenda vertelde me dat er weinig geschikt voorleesmateriaal bestond, dat op een heldere en eerijke manier thema's als dood en begraven behandelt. Ze vroeg me of ik dat wilde schrijven. En dat heb ik gedaan.'

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat er een mens doodgaat en wordt begraven. “In de meeste boekjes sterft een vogel of konijn om het voor kinderen niet te confronterend te maken”, zegt Kalter. “Dit boek is een weergave van de werkelijkheid en draait niet om de feiten heen. Het maakt kinderen niet bang, maar is juist positief en luchtig geschreven. De mooie illustraties van Iris Boter zijn heel direct maar niet akelig.”

Kinderen die bij een afscheid van een dierbare zijn betrokken, verdienen extra aandacht. Er moet in een korte tijd veel geregeld worden en dan is het lastig om ook nog eens te bedenken hoe je aan jonge kinderen vertelt wat er allemaal is gebeurt rondom een begrafenis of crematie. Dit boekje is dan een goed hulpmiddel.

Hieronder een dankbare reactie van Wendy Gans:

Beste Marcel, 

Ik heb het boekje Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? kado gedaan aan het dochtertje (5) van mijn vriendin. Haar oma had kanker en artsen konden niets meer voor haar doen. Hoewel mijn vriendin veel tijd had om haar dochter voor te bereiden op de dood van oma, bleek het toch verschrikkelijk moeilijk. Het boekje heeft haar heel erg geholpen. Het boekje was meteen favoriet, en moest overal mee naartoe. Ook op school is het voorgelezen. En het boekje moest uiteraard mee naar de uitvaart, waar de kleine Leia controleerde of alles net zo ging als in het boek. Ze was verheugd te ontdekken dat het rouwcentrum er in het echt precies zo uitzag als op de tekening. Kortom: heel erg bedankt voor het schrijven van dit boek. Het heeft Leia enorm geholpen om te begrijpen wat er komen ging, en het heeft haar moeder houvast gegeven om met haar te praten over afscheid en dood.

Met vriendelijke groet,

Wendy Gans

- Recensie NBD Biblion

- Recensie Coolesuggesties.nl

Auteur: Marcel Kalter
ISBN: 9789079249183
Jaar van uitgave: 2012
Drukinformatie: hardcover, gebonden, full color, 40 pagina's
Drukgeschiedenis: maart 2012
verkoopprijs: € 13,95