Dankbare reacties

op 'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?'

We hebben sinds de lancering al een aantal fijne reacties ontvangen op het kinderboek 'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?'. Zo liet mevrouw Kamp ons weten dat de jonge kinderen van haar overleden neef zich zorgen maakten over het feit dat pappa zo diep in de grond moest en dat hij dan allemaal zand in zijn ogen zou krijgen. Nadat opa ze het boek had voorgelezen begrepen ze veel beter waarom het lichaam van hun pappa "weg moest". En waarom hij niet thuis in de kist kon blijven staan.

Via Marcel Kalter, schrijver van het boek, kregen we een dankbare mail doorgestuurd, die we graag met jullie delen (met toestemming van de afzender).

Beste Marcel, 

Ik heb het boekje Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? kado gedaan aan het dochtertje (5) van mijn vriendin. Haar oma had kanker en artsen konden niets meer voor haar doen. Hoewel mijn vriendin veel tijd had om haar dochter voor te bereiden op de dood van oma, bleek het toch verschrikkelijk moeilijk. Het boekje heeft haar heel erg geholpen. Het boekje was meteen favoriet, en moest overal mee naartoe. Ook op school is het voorgelezen. En het boekje moest uiteraard mee naar de uitvaart, waar de kleine Leia controleerde of alles net zo ging als in het boek. Ze was verheugd te ontdekken dat het rouwcentrum er in het echt precies zo uitzag als op de tekening. Kortom: heel erg bedankt voor het schrijven van dit boek. Het heeft Leia enorm geholpen om te begrijpen wat er komen ging, en het heeft haar moeder houvast gegeven om met haar te praten over afscheid en dood.

Met vriendelijke groet, mevrouw Wendy Gans

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn en weten dat het einde nadert, de dood komt uiteindelijk alsnog 'onverwacht'. Omdat we het niet willen, niet willen zien en weten: ook al is oma nog zo oud en heeft ze een prachtig leven gehad, we willen gewoon niet dat ze doodgaat. De dood herinnert ons eraan dat alles eindig is en hoe kwetsbaar we zijn. Dat is best confronterend en niet iedereen kan dat 'handelen'. En hoe vertel je zoiets aan (je) kinderen? Er komt praktisch EN emotioneel gezien heel veel op je af. Met al dat verdriet is het best lastig om je staande te houden of de juiste woorden te vinden. Dit boek kan dat probleem dus wegnemen. Want kinderen verdienen in deze moeilijke tijden juist éxtra aandacht. En ook al gaan kinderen er anders mee om ('Zijn we wel op tijd terug voor Sesamstraat?'), het verliezen van een dierbare heeft meer impact op kinderen dan we denken.

Het boek doet wat het moet doen: het biedt ouders/verzorgers een steuntje in de rug. Kinderen krijgen meer inzicht in wat er gebeurt en dat werkt vaak geruststellend. Het klinkt in deze context een beetje gek, maar we worden hier heel erg blij van. Er is niets zo fijn als mensen helpen, op wat voor een manier dan ook.


Tamara Donderdag 24 Mei 2012

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.