Samen dwalen door het land van rouw

met Kinderwijz

De nieuwe Kinderwijz is verschenen. Het thema is 'rouw en verlies'. Rouwen is universeel. Iedereen, niemand uitgezonderd, krijgt vroeg of laat te maken met rouw en verlies wanneer een dierbare is overleden. Rouwen is een heel persoonlijk proces. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Er is geen goed of fout, zolang de 'achterblijver' zich er zelf maar 'goed' voelt bij wat hij/zij doet.

Rouwen doe je met je hele wezen: je denken, je voelen, je handelen. Emoties wisselen elkaar (in snel tempo) af. En lichamelijk kan het ook een aanslag zijn. Rouwen, en je verlies integreren in je leven, is keihard werken. Voor volwassenen vaak al een hele opgave, dus stel je eens voor hoe het voor een kind is? Kinderen rouwen anders dan volwassenen, omdat ze nog zo puur zijn en minder geconditioneerd dan wij.

In het juli/augustusnummer van Kinderwijz wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. We dwalen door het land van rouw, o.a. samen met Riet Fiddelaers-Jaspers, autoriteit op het gebied van rouw en verlies bij kinderen en jongeren. Zij geeft aan dat de directe omgeving (veilig, vertrouwd en liefdevol) hierbij een belangrijke en grote rol speelt voor het 'herstel' van het kind.

Het artikel 'Rouw is de achterkant van de liefde' van Wibe Veenbaas, medeoprichter van Phoenix Opleidingen en therapeut, sluit hier mooi op aan. Als er een dierbare is gestorven, veranderen de onderlinge relaties en rollen binnen een gezin. Het komt meer dan eens voor dat het kind (onbewust) een verzorgende rol op zich neemt. Hoe mooi dit ook lijkt, dat is het niet! Kinderen zijn kinderen en dat moeten ze ook blijven!

2012-07/boekentip_kinderwijz_wiizvv_2.jpgWil je ook weten wat Riet Fiddelaers-Jaspers of Wibe Veenbaas hierover te vertellen hebben? Lees of bestel dan de nieuwe Kinderwijz. In deze editie ook veel boekentips voor de volwassenen die het lastig vinden om hun kind uit te leggen wat er allemaal gebeurt (met iemand) in geval van overlijden.

Tamara Woensdag 11 Juli 2012

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.